Verhalen rond de kachel

Verhalen rond de kachel

Het was puur toeval dat Mieneke Bout, bijna de gravin van Huize Welgelegen, en Ria Westerhuis elkaar leerden kennen. Dat was in 2007, toen een fietstocht door De Wolden voerde en er her en der artiesten werden geplaatst. ‘Wij kregen Ria Westerhuis en Rob Zandgrond, ik kende haar nog niet’, kijkt Mieneke Bout terug. Ria ontdekte de mooie kachel in de ontvangstruimte - De Hooiberg - bij het blikmuseum, verhalen vertellen leek de dichteres uit de Wijk wel wat.
De eerste avond trok direct 25 bezoekers, daarna waren zo drie extra avonden gepland. De reeks Verhalen rond de Kachel was geboren.

Verhalen rond de kachel

‘Die kachel inspireert me. Wij hadden vroeger geen televisie, toen werden verhalen bij de kachel verteld’, legt Mieneke uit. ‘Mijn vader vertelde ook altijd verhalen, wat ze allemaal hadden uitgespookt bijvoorbeeld’, vult Ria moeiteloos aan. De liefde was wederzijds. ‘Ik ken genoeg mensen uit het wereldje van verhalen en muziek. We besloten er een combinatie van verhalen, gedichten en muziek van te maken. Dat is ook de kracht, die variatie’, stelt Ria vast. ‘Ik wilde wel dat verhalen de hoofdmoot vormden’, zegt Mieneke. ‘In muziek en gedichten zitten ook verhalen, de muzikanten vertellen tevens verhalen rond hun liedjes’, reageert Ria. Er is streektaal, maar ook gewoon Nederlandse verhalen of Engelstalige liedjes.

Info: www.welgelegen.com
artikel: Peter Nefkens


Tags Drenthe Gedichten Verhalen Streektaal welgelegen.com

Over Ria

Ria Westerhuis geboren in 1959 in Oud-Avereest aan de Overijsselse kant van het grensriviertje de Reest. Ze verhuisde in 1980 naar De Wijk aan de Drentse kant. Schrijft sinds 2004 gedichten, liedteksten en verhalen zowel in het Nederlands als in “de streektaal van de Reest” en in het mysterieuze eRWeens.

Social Media

Facebook
Twitter